dinsdag 6 mei 2008

Het Molencomplex in Kinderdijk-Elshout en de UNESCO World Heritage List

Het molencomplex in Kinderdijk-Elshout in de provincie Zuid-Holland ligt in de Alblasserwaard. De “molengang” staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de economische, wetenschappelijke en culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Het is een van de zeven Nederlandse monumenten op de lijst van ruim 800 bezienswaardigheden uit het historische en culturele erfgoed van de mensheid.

De Kinderdijkse molengang bestaat uit 19 monumentale molens in een historische infrastructuur voor de bemaling van de Alblasserwaard.

De waterstaatkundige voorzieningen bestaan uit waterlopen, dijken en lage en hoge boezems. De boezems zijn het deel van het oppervlaktewater die geen vast peil hebben en maken vaak onderdeel uit van een polder.

De Kinderdijkse molens staan sinds 1997 vanwege het unieke karakter op de "World Heritage List" van UNESCO. Het gaat om 19 poldermolens. Wanneer molens op deze manier bijeenstaan is er ook sprake van een “molengang”.

De molens zijn gebouwd vanaf het einde van de veertiende eeuw, maar de overblijvende molens dateren uit 1738 en 1740. Ze zijn gebouwd om het water uit de polder te verplaatsen.

Ze verplaatsen het water uit de Alblasserwaard in twee trappen. Eerst wordt het water van een lage boezem, op het polderniveau, naar een hoge boezem gepompt. Deze loopt door de hele Alblasserwaard.

Bij de tweede trap wordt het water naar een reservoir gepompt. Dan wordt het water via sluizen in de rivier gelaten als het water het hoogste punt bijna nadert. De molens worden dan ook boezemmolens genoemd.

Onder in elke molen bevindt zich daarvoor een scheprad, dat het water omhoog brengt, vaak met een hoogteverschil van 140 centimeter.

Door de inklinking van de bodem van de polders van de Alblasserwaard en het stijgen van het waterpeil in de rivier de Lek waren er steeds meer molens nodig.

Alle negentien molens van het complex zijn momenteel eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

Het dorp Kinderdijk maakt deel uit van de gemeente Nieuw-Lekkerland en bevindt zich op de plaats waar de rivieren de Noord en de Lek samenkomen.

Een van de molens, dicht bij het dorp zelf, is tijdens het zomerseizoen ook van binnen te bezichtigen.

De andere zes Nederlandse bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst zijn het Woudagemaal, de droogmakerij De Beemster, het historische eiland Schokland, de Stelling van Amsterdam en het Rietveld Schröderhuis.

In Curaçao staat de historische haven van Willemstad op de lijst van het agentschap UNESCO van de Verenigde Naties. De Waddenzee is eind vorig jaar voorgedragen.

Er is een Stichting Platform Werelderfgoed Nederland
http://www.werelderfgoed.nl/pages/nl.php

De volledige lijst van de UNESCO
http://whc.unesco.org/en/list

Een heleboel prachtige plaatsen zijn hier ook te bewonderen in “Panographics”, beelden die men met de muis kan sturen om zo de plek vanuit allerlei hoeken te bezichtigen.

Geen opmerkingen: